top of page
Naar contactformulier

Tension Release Exercises

Bij alle zoogdieren (mensen en dieren) bereidt het lichaam zich tijdens een heftige situatie voor op vechten, vluchten of bevriezen (dissocieren) ; dit kan van alles zijn: een ( bijna) ongeluk/botsing, ruzie met de buurvrouw, voor of na een operatie, wanneer er brand uitbreekt, een pittige presentatie, een deadline op het werk, opgesloten zitten in een lift, een flatgebouw wat instort en waar je toevallig getuige van bent, een bevalling, een aardbeving, een overstroming, seksueel misbruik enz. enz.

Het sympathisch zenuwstelsel maakt stresshormonen aan om de situatie te kunnen overleven o.a. cortisol, opoiden, adrenaline en noradrenaline; Het hart gaat sneller kloppen, de ademhaling versnelt en men wordt extra alert en de spieren spannen zich aan om in actie te komen.

Soms is het niet mogelijk om te vechten of te vluchten, waardoor de stresshormonen in het lichaam blijven opgesloten. Zo kan chronische stress ontstaan en dit uit het lichaam vaak via lichamelijke en/of psychische klachten zoals hoofdpijn, spierpijn, strakstaande spieren, rugklachten, nekklachten, angst, depressie, onrust, snel boos zijn, vermoeidheid, slaapproblemen, verminderde concentratie e.d.

Het parasympathisch zenuwstelsel zorgt voor rust en kalmte in het lichaam. Het remt de hartslag en vertraagt de ademhaling. Het is fijn wanneer deze twee systemen van het zenuwstelsel in balans samenwerken. De balans raakt echter regelmatig verstoord.

Dr. David Berceli ontwikkelde de Tension and Trauma Releasing Exercises (TRE) oftewel spannings reducerende oefeningen, die dagelijkse en chronische stress en spanning verminderen, wat ook goed kan worden ingezet bij trauma. Hij ging op zoek naar een manier om zonder veel te hoeven praten spanning te kunnen loslaten en het lichaam als het ware te kunnen resetten. Een methode, die iedereen zou kunnen doen, die wanneer goed aangeleerd, makkelijk thuis kan worden gedaan, met intimi in een veilige omgeving, zonder dat het dan nog iets kost en die je de rest van je leven, makkelijk kan toepassen.

Hij ontdekte dat alle mensen en dieren een natuurlijk mechanisme hebben om spanning en stress los te laten en het zenuwstelsel te kalmeren. Volwassen mensen hebben dit vaak vanuit schaamte/de ratio afgeleerd. Misschien heb je weleens meegemaakt dat een hond/kat na een spannende gebeurtenis stond te trillen op zijn poten, daardoor raakt het dier zijn lichamelijke stress kwijt of heb je zelf weleens trillend op je benen gestaan......

Bij dit proces spelen de zogenoemde psoas-spieren, die diep in het lichaam liggen, een essentiele rol. Doordat ze zijn verbonden met de wervelkolom, de vitale organen beschermen en door het beken heenlopen en een brug leggen tussen het boven- en onderlichaam. Deze spieren reageren instinctief bij onrust, onveiligheid en stress en spannen zich dan aan. Chronische spanning in de psoas-spieren veroorzaakt echter vaak allerlei lichamelijke klachten, zoals pijn in de onderrug, nek en schouders. Wanneer deze spanning blijft, heeft dat impact op het sympathische zenuwstelsel. TRE helpt deze vicieuze cirkel doorbreken; door deze schijnbaar simpele oefeningen wordt de psoas geactiveerd, waardoor de psoas zich kan gaan ontspannen. Dit lokt een trilrespons uit, wat het zenuwstelsel en het lichaam kalmeert en als het ware ‘reset’; de hormonen, die zijn aangemaakt om de situatie te kunnen overleven, zijn het lichaam uit.

TRE is een lichaamsgerichte manier van werken, waardoor het praten over wat je dwars zit/trauma/stress , niet nodig is, althans niet uitgebreid, om TRE te kunnen doen en beoefenen. Het is vooral belangrijk, tijdens het aanleren van TRE dat je aanwezig blijft, bij wat er in je lichaam gebeurd en je tijdens dit proces kunt ontspannen en de ‘ontlading’ middels trillen/beven/vibraties e.d. kunt toelaten. Het is essentieel dat het behapbaar blijft en dus ontspant. Dit proces vraagt vaak tijd, Dit kan afhankelijk van je eigen verhaal/hoe het met je gaat, korter of langer zijn.

DOELGROEP


In principe is iedereen geschikt voor TRE; we kennen allemaal dagelijkse stress cq. Spanning.
Het kan erg helpen bij mensen met parkinson, tremoren en/of chronische stress en onderliggend trauma, omdat TRE zorgt dat het lichaam zich als het ware ‘reset’.

INDIVIDUEEL
Wat kan ik me voorstellen bij een individuele sessie?Voorafgaand van de eerste sessie vind er een intake plaats, voor mij is het belangrijk te weten; wat jouw insteek is, wat je wel/niet wilt, wat jouw (fysieke) beperkingen en ervaring is etc. Alles opdat ik jou, zo goed mogelijk kan begeleiden.

De eerste TRE sessie zal voor een groot deel uitleg geven over wat TRE is en waar het vandaan komt, met daarna een korte kennismaking met de oefeningen en het TRE proces. In de vervolgsessies gaan we de verdieping in en wordt de methode je aangeleerd binnen jouw tempo en mogelijkheden. Zelfregulering en het aanleren hiervan, of het vergroten van het bewustzijn hierop is het meest essentieel in verbinding met wat er precies in het lichaam ervaren wordt. De begeleiding wordt hierop afgestemd.


Een gemiddelde TRE sessie duurt ongeveer 75 a 90 minuten. Dit kan afhankelijk van je eigen proces korter of langer zijn. Het is vooral belangrijk, dat wat er ook gebeurd, dit behapbaar voor je is en dat je na de sessie, ook weer rustig weg kunt gaan.
Voordat we beginnen met de TRE hebben we het even over hoe het met je is en kijken we of er iets specifieks is waar je aan of mee wilt werken in deze sessie, mogelijk afkomstig uit de vorige sessie(s). Naderhand is er tijd om bij te komen en samen even kort terug te koppelen hoe het nu met je gaat en of je nog iets van begeleiding nodig hebt.
Het is prettig om meerdere TRE sessies kort na elkaar te plannen en te doen, zeker bij het aanleren van TRE, bijvoorbeeld 4 sessies verspreid over 8 weken.

Hoe lang duurt een individuele sessie?


Het is handig om TRE aan te leren in ongeveer 4 keer, afhankelijk van je ritme, vraag en hoe het met je is. Het belangrijkste is dat jij zelf datgene wat er gebeurd kunt reguleren (kunt handelen) binnen een voor jou passend en veilig kader. De begeleiding wordt hierop afgestemd;
Wanneer TRE erg veel met je doet en je merkt dat er meer nodig is om verbinding te maken met je lichaam en het aanwezig zijn bij het TRE proces, dan is het beter om meer begeleiding te krijgen in je proces, opdat het voor jou, ten alle tijden veilig, gedragen en behapbaar is.

Hoeveel sessies worden me aangeraden te doen?


Zie prijslijst.

Wat zijn de kosten voor een individuele sessie?Op het moment staan er geen groep sessies gepland. Nieuwe informatie volgt.

GROEP SESSIE
Agenda voor groep sessies.


Voordat de groep sessies starten zal er een mondelinge intake plaatsvinden, met eenieder die aan de groep wil deelnemen. Dit is om te kijken waar je al staat in je zelf regulerend vermogen en hoe het contact met je lichaam is. Ook is het belangrijk voor mij als begeleider om een beeld van je te krijgen en te weten hoe je met stress, trauma etc. om gaat. Het is belangrijk dat trauma en het omgaan hiermee al behapbaar voor je is en het contact met het aanwezig zijn in je lichaam al redelijk goed loopt. Anders is het beter om eerst individuele sessies te doen of dit naast de groep sessies te doen, om daar meer aandacht aan te geven en dit bewuster te maken.

Intake groep sessies:


De groep sessies hebben de insteek dat we meerdere keren met een vaste groep bij elkaar komen om het TRE proces aan te leren EN individueel en samen te kunnen verdiepen, na verloop van tijd. Er is ruimte om te kijken naar ieders individuele behoefte en mijn begeleiding zal zowel individueel als op de groep gericht zijn. Ik ben hier in opgeleid.

Het is mogelijk om (kort) uit te wisselen met anderen over het gemeenschappelijke en individuele proces. Een ieder is vrij te vertellen wat hij/zij kwijt wil. De ervaring leert dat mensen, het in het algemeen fijn vinden om met elkaar uit te wisselen en dit ook verdiepend kan werken op het eigen proces. De individuele- en groepsveiligheid is daarin zeer essentieel en iets wat ik ook zal blijven borgen, wat er ook gebeurd. Alles blijft binnen de groep, in vertrouwen en respect.
Naarmate de sessies vorderen, gaan we kijken hoe we met hulpmiddelen en/of specifieke oefeningen het TRE proces kunnen verdiepen en positief kunnen beïnvloeden.

De sessies beginnen altijd met even uitwisselen over hoe iedereen er bij zit, of je specifiek aan iets wilt werken/naar iets wilt kijken, dan gaan we aan de slag, vervolgens is er tijd voor integratie en rust en hebben we als laatste nog even een korte ronde over wat ieder heeft ervaren en of er iets specifieks nog aandacht verdient c.q. nodig heeft.

Doel van een TRE groep sessie

Wil je een mailtje wanneer er data bekend zijn? Klik dan hier:


Link

bottom of page